Enerji piyasasında İsrail teyakkuzu
Enerji piyasaları İran’ın petrol altyapısına yönelik bir misilleme saldırısı olasılığını dikkatle izliyor. Ülke günde 3 milyon varilden fazla ham petrol üretiyor ve bunun büyük bir kısmı Çin’e gidiyor.
Yatırımcılar krizin tedarik altyapısına zarar vereceğine dair daha fazla kanıt beklerken, Çin’in ekonomik beklentilerine ilişkin endişeler devam ettiği için petrol haftayı düşüşle açtı.
İran’ın nükleer tesislerinin hedef alınabileceğine dair endişeler de var.
Biden’ın İsrail’in petrol sahalarını vurmasını desteklemeyen açıklamaları sonrası petrol fiyatları yeni işlem gününde bir miktar gerilese de emtia geçen hafta bir yıldan uzun bir sürenin en güçlü yükselişini kaydetti.
Piyasa aktörleri petrolün 100 dolar veya üzerine çıkacağına dair pozisyon almak için Brent ham petrolü üzerine aralık ayı alım opsiyonlarında alıma geçtiler ve toplam alım opsiyonu hacmi çarşamba günü rekor seviyeye ulaştı.
ABD ham petrol vadeli sözleşmeleri, İsrail’in İran’ın füze saldırısına misilleme olarak petrol tesislerini vurabileceği endişesiyle yüzde 11’e kadar yükseldi.
ICE Futures Europe verilerine göre de para yöneticilerinin Brent ham petrolündeki net uzun pozisyonları 1 Ekim’e kadar olan haftada 20 bin kontrattan fazla arttı.
Optiver’da petrol opsiyonları başkanı olan Anurag Maheshwari, “Volatilitede büyük bir artış ve petrolde alım tarafında pozisyonlanma talebinde artış gördük. İma edilen volatilite geçen yılın ekim ayındaki en yüksek seviyesini aştı, bu da bu gerilimdeki tırmanışın petrol arzı üzerinde potansiyel olarak daha etkili olduğu düşünüldüğünde makul görünüyor” dedi.